Så let er det at få visum til Sydsudan:

1. Skaf en lokal kontakt bosiddende i Sydsudan du kan skrive på i din ansøgning (jeg fandt på nettet en udstationeret dansker der arbejdede dernede for en hjælpeorganisation)
2. Udfyld et hav af dokumenter og erklæringer
3. Betal 100 USD i visumgebyr plus 200 NOK i gebyr for at få sendt passet anbefalet tilbage.
4. Find selv ud af hvad den rigtige IBAN bankkode til Sydsudans ambassade i Oslo er – den der står på ambassadens egen hjemmeside mangler selvfølgelig et ciffer (det kunne heldigvis googles..)
5. Opdag at du alligevel har fået en gebyrbøde fra din bank pga. ”forkert IBAN kode” (selv om du altså har fundet en med det rette antal cifre)
6. Bed til at pengene alligevel er nået frem.
7. Send pas til Oslo (nærmeste ambassade)
8. Passet skal sendes til en postboks så det kan (vist nok) ikke sendes anbefalet (for hvordan kvitterer en postboks for modtagelsen) så det er bare at lukke øjnene og håbe det kommer frem
9. Ring til ambassaden for at tjekke at passet er ankommet
10. Ring igen når ambassadesekretæren har haft tid til at kigge i deres postboks.
11. Efter de to ugers behandlingstid – ring igen og find ud af at der intet er sket
12. Ring en masse gange og tal altid med en ny person der fortæller dig ingenting
13. Efter yderligere en uge ring og bliv lidt sur (ikke for meget for så får du med garanti ikke noget visum). Hvis de lover at ringe eller skrive retur så vær forvisset om at det ikke sker (jeg er i 15 år aldrig blevet kontaktet af en ambassade).
14. Ring lidt flere gange.
15. Få så at vide af en faktisk lidt halvkvik ambassadør at grunden til at de endnu ikke har lavet visummet er at ind- og udrejse skal ske indenfor 30 dage fra udstedelsesdatoen og de kan læse på min ansøgning at jeg har tænkt mig at rejse ind EFTER disse 30 dage. (spørg endelig ikke ambassadøren om det havde været en idé at oplyse dette på deres hjemmeside..)
16. Få at vide at der er intet at gøre og dine penge er tabt.
17. Smalltalk yderligere 10 minutter med ambassadøren
18. Husk at det ikke er ovre før den fede dame synger
19. Få så alligevel at vide at hvis du nu lige overfører 100 USD ekstra kan Hr ambassadøren måske godt overtales til at udstede et 3 måneders multiple entry visum.
20. Gentag pkt 4 og 5 (dvs. betal inkl. nyt strafgebyr)
21. Ring igen efter et par dage og få at vide at de sender passet i dag.
22. Ring igen efter 1 uge da du ikke har fået dit pas. Bliv lidt sur for nu er der kun en uge til du skal rejse af sted til de andre lande i Afrika du skal besøge inden Sydsudan. De har stadig passet men lover at nu skal de nok sende det samme dag.
23. Ring dagen efter og forvis dig om at de rent faktisk HAR sendt dit pas.
24. Vent tre dage og modtag dit pas i din postkasse.
25. Konstater at passet naturligvis ikke er sendt anbefalet retur selv om du har betalt herfor. Men at for 29 NOK frimærker heldigvis alligevel har klaret forsendelsen
26. Åbn kuverten med rystende hænder og se om visummet er udsted korrekt og for den rigtige periode.
27. Sådan! – næsten alt for let

PS du kan også bare chancen og tage til fx Addis Abeba i Etiopien og satse på at fixe visummet der. Der klares det muligvis på en enkelt hverdag. Men det kræver at du har købt en flybillet retur til Sydsudan forinden (hvad jeg slap for i ovenstående procedure), har en del andre dokumenter og at du ikke bliver afvist af ambassadøren der (hvad jeg kan læse mig til på nettet er sket for en del på det seneste).

God tur